Het kritische konijn.

Gepubliceerd op 28 februari 2020 om 23:18

Als kind had ik een zwart hangoor konijn. Ze heette Fido, naar het 7-Up poppetje. Het was een lief en lobbig konijn. Op een dag kwam het konijn van de buurvrouw, van een paar huizen verderop, logeren. 

Het was ook een zwart konijn, alleen met korte rechtopstaande oortjes. Het beestje had niet meer dan een vierkant afwasteiltje met stro om in te zitten. Het bleef daar zitten want ze hadden een grote herdershond in huis. Het diertje was verlamd van angst. De buurvrouw zei doodleuk dat het konijn alleen speculaasjes at. Het was allemaal heel vreemd en het strookte niet met mijn ideeën over hoe je goed voor een huisdier zorgt.

Vandaag was ik naar de expositie van Shao Fan; Between Truth and Illusion, in Het Noord Brabands Museum in ‘s Hertogenbosch. Shao Fan was het niet eens met hoe de mensen omgaan met de wereld en de dieren. De kunstenaar beeldt zijn zwijgzame kritiek uit over het menselijke vernietigende gedrag via zijn konijnen. Met zachte penseelstreekjes opgebouwde, bijna textiel-ogende patronen, op enorme vellen rijstpapier. Tinten grijs, soms met een oranje-roze gloed van licht. Alsof hij vlak voor de zonsopgang in het veld heeft geschilderd. Ze doemen op uit een grijze mist. De konijnen zijn niet realistisch en hebben soms leeuwenklauwen. Ze kijken als een zeer kritische en boze dictator op je neer. Het konijn is niet tevreden met speculaas! Het konijn vindt dat het anders moet! Het konijn is boos op de mensheid, en op jou! Zou Shao Fan het konijn als Chinese zodiac dier hebben? In de trein naar huis bedacht ik me dat ik zelf ook eens twee houtsnedes heb gemaakt met een menselijk konijn in de hoofdrol.

Het konijn is een symbool, ze staat voor de ingang van de feeënwereld. Of zoals bij Alice in Wonderland een droomwereld of zoals in The Matrix een parallel universum. Ze verdwijnen in hun zelfgegraven ondergronds gangenstelsel, een wereld waar mensen niet kunnen komen. Het verklaart de titel “Between Truth and Illusion”.

Het is allemaal wel verontrustend, want wat als konijnen ons niet meer de weg willen wijzen naar de wereld waarin alles kan?   

Fido had buiten een hok met twee kamers. Ze liep vaak los. Op een zonnige dag hupste Fido vrolijk door de woonkamer en er gebeurde iets wat niemand verwachtte. Het buurkonijn verliet zijn afwasteiltje. Een maand later hopsten er 5 superschattige zwarte konijntjes door ons huis. Ze hadden allemaal één hangoor en een rechtopstaand oor. Konijnen staan ook symbool voor vruchtbaarheid en zinnelijkheid, en dat is niet voor niets. In de Middeleeuwen werden konijnen onder een voet geschilderd, als verwijzing naar onderdrukte seksuele behoeftes. Gelukkig wist mijn mannelijke buurkonijn te ontkomen aan zijn onderdrukking, al was het maar voor één moment.

 

De expositie van Shao Fan is te zien t/m 14 juni 2020.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.